Over Agnes
āHoe het begon
ā
Mijn naam is Agnes Konings, geboren in Nederland in '73, moeder van twee dochters, geboren in 2005 en 2010.
ļ»æ
Ik had sinds 2000 al een paar bevallingen van vriendinnen bijgewoond, waardoor mijn interesse en liefde voor het doula-vak is ontstaan en gegroeid.
Uit pure interesse las ik veel zwangerschapsboeken en toen ik zelf zwanger werd nog meer.
ļ»æ
Later begon ik met de gedachte te spelen om een soort bevallingscoach te worden. Van een doula had ik toen nog nooit gehoord.
ļ»æ
Pas in de zomer van 2007 stuitte ik op het internet op het woordje doula, en wat ik toen las was voor mij een feest van herkenning.
Er bleek ook een opleiding voor te bestaan; die heb ik meteen gevolgd, en nog steeds blijf ik bijscholingen volgen, want je kunt nooit genoeg bijleren en ik vind het bovendien ontzettend leuk!
ļ»æ
ļ»æ
Doula-extra's
ļ»æ
Bevallen in water:
Voor mijn eindwerk voor Beatrijs Smulders had ik dit als onderwerp gekozen, dus heb ik mij ondergedompeld in alles wat ik kon vinden over bevallen in water zoals boeken, info-avonden, en internet. Met steun en raad van de Nederlandse waterbevalmoeder wijlen Erica Mulder van de Oerbron.
Ik heb waterbevallingen als doula begeleid en ben zelf ook in het water bevallen.
ļ»æ
ļ»æThuisbevallen:
ļ»æIn BelgiĆ« is dit minder vanzelfsprekend dan in Nederland, dus benoem ik het hier als extra.
Ik ben zelf thuis bevallen en heb hierin ook veel ervaring als doula.ā
Workshops
U kunt Doula Dolfijn contacteren voor de volgende workshops:
- Van Zwangerschap tot Moederschap
Oorspronkelijk ontwikkeld voor vrouwelijke asielzoekers in opvangcentra, in het kader van empowerend werken met asielzoeksters in collectieve opvang, i.s.m. de Nederlandstalige Vrouwenraad.
Hierin komen aan bod:
- De bevalling.
Wat zijn de fases van de bevalling? Wat gebeurt er tijdens de ontsluiting? Welke baringshoudingen kan je aannemen? Hoe kan je de bevalling vergemakkelijken? Enz.
- Borstvoeding.
Enkele basistips.
- Draagdoeken.
Tonen welke soorten modellen er bestaan en oefenen.
- Baby's op het potje.
Ook zeer jonge baby's zijn al in staat om zindelijk te zijn, als de ouders/verzorgers de signalen herkennen en er gehoor aan geven.
- Babyzindelijkheidscommunicatie (BZC)
In deze workshop over baby's op het potje wordt niet alleen uitgelegd 'hoe het werkt', maar ook de vele praktische weetjes er rond, verhalen uit de praktijk, beeldmateriaal, ruimte voor vragen,...
- Milieu- en lichaamsvriendelijke maandverbanden en tampons
Hiermee ben ik al bijna 20 jaar bezig, maar onlangs kwam het nog eens in het nieuws:
http://www.famme.nl/ik-heb-nooit-geweten-wat-er-in-mijn-standaard-tampon-zat/
In deze workshop komt een overzicht aan bod van alle alternatieven. Ik heb voorbeeldjes bij (propere ;) ) en bij elk voorbeeld komt een woordje uitleg.
Naast de intussen bekendere menstruatiecup, komt ook het minder bekende sponsje aan de orde.
- Babygebaren
Kindjes kunnen al eerder spreken met hun handen dan met woorden. Ook als ze al groter zijn, zijn sommige dingen (zoals emoties) makkelijker uit te drukken in gebaren dan met woorden. In deze workshop leer je ongeveer 20 basisgebaren (uit de Vlaamse gebarentaal). Geschikt vanaf 6 maand tot ongeveer 4 jaar. Ook geschikt voor kinderen die omwille van een beperking verbaal wat trager of minder sterk zijn. Niet geschikt voor dove kindjes; zij leren best VGT.
Ik behaalde in 2015 mijn diploma tot docente bij Rianne Zweistra, gecertificeerd docent bij Baby- en kindergebaar.