Achtergrond en bijscholingen
ļ»æSinds mijn opleiding Leidster Kindercentra (1997), ben ik me altijd blijven interesseren voor zwangerschap, geboorte en kinderverzorging.
Mijn eerste eigen (thuis)bevalling (2005) is me ook goed bevallen.
Dit was mede dankzij:
- een simpele ontspanningstechniek, geleerd op de zwangerschapsgym, waardoor ik de weëen nauwelijks als pijnlijk ervaarde;
- een paar heel positieve en leerzame bevallingsverhalen die ik las, waardoor ik wist en vertrouwde dat het anders en pijnloos kon.
Wetende dat "blij bevallen" dus mogelijk is, vond en vind ik het fijn om dit door te geven aan andere zwangere vrouwen.
Verder was ik ondertussen ook al een paar keer door vriendinnen gevraagd om bij hun bevalling te zijn.
Na de vierde keer vroeg mijn vriend: Is vroedvrouw zijn niks voor jou?
Daar had ik inderdaad al eerder aan gedacht. Maar het leek me een te grote verantwoordelijkheid, en te medisch.
Nee, wat ik tot nu toe al bij m’n vriendinnen had gedaan, dat was helemaal mijn ding: de barende vrouw bijstaan en me inleven in haar behoeftes. Een steun zijn op emotioneel, fysiek en praktisch vlak.
Ja, zóiets als beroep kon ik me helemaal voorstellen.
Dat was juni 2007.
Een maand later stuitte ik op een zwangerschapswebsite op het woordje DOULA. Ik dacht: Wat is dat?
Precies datgene wat ik wou gaan doen, bleek dus al een bestaand beroep te zijn, waarvoor er ook nog een opleiding bestaat. Ik heb me toen onmiddellijk ingeschreven.
In januari 2008 ging deze van start.
ļ»æ
Op 21 en 22 mei '08 volgde ik tevens een doulaworkshop bij Beatrijs Smulders, Amsterdam.
In juli liep ik de bijbehorende stage van 2 weken eveneens onder begeleiding van het Geboortecentrum Amsterdam. Bij deze vroedvrouwenpraktijk vindt 90% van alle bevallingen thuis plaats.
ļ»æ
Ondertussen had ik ook een paar kijkstages (gekoppeld aan de Belgische doulaopleiding) gedaan in het st. Vincentiusziekenhuis in Antwerpen.
Op 26 juni slaagde ik voor het theoretisch examen en op 31 december '08 rondde ik met mijn laatste stage de doula-opleiding af.
ļ»æ
In oktober 2008 volgde ik voor de eerste keer de Internationale DONA-doulatraining, bij Debra Pascali-Bonaro, doula en ook de maakster van de film Orgasmic Birth.
Eind oktober '08 vond de Nederlandse première van deze film plaats. Deze woonde ik bij, tijdens het symposium over de 'Kracht van Baren', met als spreeksters o.a. Debra Pascali-Bonaro, en Ina May Gaskin (vroedvrouw en schrijfster van Ina May's guide to childbirth en Spirituele verloskunde).
ļ»æ
Ondertussen volgde ik ook een cursus zwangerschapsyoga, in Berkel-Enschot, NL (gewoon om bij te leren).
ļ»æ
Op 29 januari 2009 was de terugkomdag van de doulaworkshop van Beatrijs Smulders en behaalde ik mijn doula-certificaat bij haar.
ļ»æ
In april dat jaar volgde ik met een cliënte een cursus Hypnobirthing, gegeven door Minke Boxma. Een techniek waarbij je zodanig leert ontspannen dat bevallen minder pijnlijk tot volledig pijnloos kan zijn.
ļ»æ
Eind oktober/begin november '09 woonde ik weer 2 workshops bij in Amsterdam van Debra Pascali: een Advanced training, en opnieuw de DONA doulatraining, omdat die me het jaar ervoor zo goed beviel!
ļ»æ
In februari 2010 beviel ik in het water van mijn 2e dochtertje Annelieke.
ļ»æ
In september 2010 kwam Barbara Harper, (o.a. expert op het gebied van bevallen in water)ā naar Nederland en België; ik woonde de workshop 'Gentle Birth' bij.
ļ»æ
Na een druk jaar van moederschap en verhuizen, volgde ik op 14 april 2012 'Wonderbaar', een seminar over pijnloos bevallen van Neeltje Voogt, een moeder die zelf al 4 keer zonder pijn is bevallen.
In november '12 en '14 nam ik deel aan de workshops Rebozo-massage door Thea van Tuyl en Mirjam de Keijzer.
Op 25 september 2015 mocht ik een volle dag kennis en wijsheid vergaren van 's werelds meest befaamde vroedvrouw tijdens 'An intimate day with Ina May Gaskin', te Amsterdam.
Begin oktober '15 behaalde ik mijn certficaat tot Docente Babygebaren, na een driedaagse training door Rianne Zweistra, erkend docente bij Baby- en kindergebaar (NL) en Babygebaren Vlaanderen (BE).
In feb./maart '21 volgde ik een workshop Respectvolle Geboorte, over je rechten bij de bevalling, en hoe om te gaan met obstretisch geweld. Met vroedvrouwen Sophie van Cauwelaert en Ruth Sneyers.
Regelmatig volg ik ook kleinere infosessies zoals over draagdoeken of ecologische menstruatie-alternatieven.
Ook op de jaarlijkse studiedag van 'Samen Bevallen', waarvan ik ook lid ben, ben ik meestal wel te vinden.
ļ»æ
ā
ļ»æļ»æ